Vlasta Wagner Gruden in Nives Gruden sta uigran modni dvojec, ki z več kot 30-letnimi izkušnjami v poslovni modi ter z mladostno kreativnostjo in svežino poskrbi za celovit modni izgled svojih strank in jim pomaga najti osebni slog. Kot pravita, ju najbolj motivira tisti pogled v njihovih očeh, ki pove, da se v oblačilih, ki sta jih oblikovali in sešili, počutijo dobro.

Vlasta je kot ena prvih zasebnih tekstilk svojo dejavnost iz samega veselja do šivanja, ki je še ni zapustil, odprla leta 1987 na Vrhniki. Po tridesetih letih uspešnega vodenja modnega salona pravi, da ji zaradi bogatih izkušenj ni preveč težko, prizna pa, da bi se v današnjih časih težko odločila začeti na svoje. Pri svojem delu še vedno uživa in pravi, da ni razlike med tem, kdo je in tistim, kar počne – šivanje po meri je njeno delo in njena strast.

Čeprav samouk, Vlasta Wagner Gruden v sebi uspešno združuje različne vloge, ki jih sicer v večjih tekstilnih podjetjih opravlja več ljudi. Tako sama modelira, oblikuje, šiva, stilira, svetuje in tudi nakupuje blago in druge materiale. Pri šivanju se zgleduje po zadnjih modnih zapovedih zahodnega sveta. S čutom za potrebe dam v slovenskem okolju jih s kakovostno izdelavo uspešno prelije v kose garderobe, ki so v našem prostoru uporabni dlje kot le leto, v katerem velja določena modna zapoved.

Seveda se je tudi sama, tako kot vsi slovenski tekstilci, soočila s konkurenco z vzhoda. »V poplavi vseh teh izdelkov se je bilo treba v nekem trenutku odločiti – ali konkurirati nizkocenovnim kosom oblačil z vzhoda, kar je skoraj nemogoče, ali pa držati kakovost in ceno,« pojasni Vlasta. Sama se je odločila za slednje.

Ostala je zvesta svojim individualnim strankam. Večinoma so to zaposlene ženske, ki jih oblači za poslovne namene. Kljub temu, da smo Slovenke zelo konservativne pri izbiri oblačil, ima Vlasta nekaj strank, ki ji dovolijo, da je ustvarjalna in malo posebna in pri tem najbolj uživa. Sicer pa je do strank vedno iskrena in poštena, za kar so ji vedno hvaležne in se rade vračajo.

Vlastin osebni slog navdih za številne ženske

Kakovostna oblačila, skladna z aktualnimi modnimi smernicami, prilagodi za nošenje v poslovnem okolju in jih izdela z mislijo, da so modni kosi dostopni vsaki slovenski poslovni ženski. Vlasta šiva predvsem to, kar rada nosi sama. Njen osebni slog je navdih in modna usmeritev za številne stranke modnega šiviljstva Happy End.

Hči nadaljuje družinsko tradicijo

Oblačila pod blagovno znamko Happy End uspešno ustvarja že več kot tri desetletja. Svoje šiviljsko znanje pa tudi že uspešno prenaša na svojo hčer Nives Gruden, ki je končala študij tekstilij in oblačil na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani in se odločila, da bo nadaljevala tradicijo družinske obrti.

S svojo znamko Happy End YOUNG tudi sama stopa na področje poslovne mode, a z nekoliko mladostnejšimi idejami. Nagovarja dame in dekleta različnih generacij, ki ne želijo strogo ločevati med poslovno in prostočasno garderobo, si želijo mladostnejših kosov, v katerih pa so še vedno videti urejene. »Ne prepriča me široka ponudba enakih tekstilnih izdelkov. Prepričati želim s svojo izvirnostjo in to je vodilo, ki ga upoštevam tudi pri kreiranju oblačil,« poudarja Nives, ki prepriča tudi vse trajnostno ozaveščene ljubitelje mode. Iz kosov, iz katerih v modnem salonu ne morejo več izdelati oblačil v celoti, z veliko mero kreativnosti, s kombiniranjem različnih tkanin, vzorcev in krojev sešije nov, unikaten, a še vedno dnevno uporaben kos oblačila.

V ospredju šivanje po meri

V modnem šiviljstvu Happy End večji del dela predstavlja šivanje po meri, salon na Savski cesti v Ljubljani pa jim omogoča tudi prodajo že gotovih izdelkov. Svojo ponudbo razširijo še z lepimi kosi pletenin italijanskih proizvajalcev, s katerimi lahko stranske dopolnijo oblačila, sešita po meri, za celovit izgled pa so jim na voljo tudi različni modni dodatki, kot so torbice, pasovi, šali, rute in nakit.

»Strankam vedno tudi svetujemo, kako se oblačila nosijo in s kakšnimi kosi oblačil in modnimi dodatki se lahko kombinirajo in tako poskrbimo za celovit izgled. S tem uresničujemo naše poslanstvo – ustvarjati kakovostna oblačila, sešita po meri, dnevno uporabna, po zadnjih modnih smernicah, a prilagojena slovenski dami, da se v njih počuti udobno in samozavestno,« Vlasta zadovoljno ugotavlja, da uspešno odgovarja na potrebe številnih žensk, ki so rade urejene.

Pomoč pri urejanju garderobe

Vlasta in Nives sta se odločili, da bosta pomagali ženskam, ki se zaradi različnih okoliščin znajdejo pred neurejeno garderobno omaro. Ta je sicer običajno polna, a vsi poznamo situacijo, ko »nimamo česa obleči«. Marsikatera ženska je zato hvaležna za storitev, ki jo ponujata Vlasta in Nives. »Pregled in urejanje garderobe lahko še posebej koristi, ko ima ženska občutek, da nima česa obleči, ko oblačila težko kombinira med seboj, ko je v omari polno oblačil, ki jih ne nosi oziroma ista oblačila nosi vedno znova. Lahko se tudi po porodniškem dopustu vrača na delo in potrebuje svež začetek. Morda je izgubila oziroma pridobila kakšen kilogram in ne ve, kaj obleči,« Vlasta našteje nekaj situacij, ko je strokovna pomoč pri urejanju garderobe zelo dobrodošla. Kako se tega lotita?

S stranko si vzamejo dve uri za pregled garderobe. »V tem času pregledamo oblačila, skupaj s čevlji in modnimi dodatki, obdržimo oblačila, ki stranki pristajajo in jih rada nosi, ter zavržemo poškodovana, prevelika ali premajhna in izrabljena oblačila ali takšna, ki niso primerna za strankino postavo,« pojasni Vlasta.

Nato ustvarjajo nove kombinacije nošenja oblačil, organizirajo garderobo in sestavijo še seznam oblačil, ki manjkajo za doseganje optimalne podobe.

Vlasta in Nives zagotavljata, da ženske na ta način lahko maksimalno izkoristijo oblačila, ki jih že imajo, pametno načrtujejo prihodnje nakupe z manjšim proračunom in prihranijo čas pri oblačenju, saj vsakokrat, ko odprejo omaro, brez težav sestavijo svoj videz z oblačili, ki odražajo njihov enkraten, izviren in profesionalen ali prostočasen videz.

Besedilo: Eva Mihelič, revija Obrtnik podjetnik, januar 2018
Slike: Rok Vrečer, Vrečer Photography